Bijeenkomst 7 mei 2022

Voorjaarsbijeenkomst op 7 mei in Grimbergen bij Mira

Tekst: Stijn Helsen, Foto’s: Paul Willems

Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen
Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen

Eindelijk… het kon weer doorgaan. Een fysieke bijeenkomst van de VVW. Tijdens de corona pandemie hadden we ons afgevraagd of we een online bijeenkomst zouden organiseren. Bij een kleine bevraging werd er weinig interesse getoond om dit te organiseren. Zelf vonden we ook dat het fysieke contact (zonder te fysiek te worden) toch een belangrijk onderdeel is van bijeenkomsten, en dan is een online activiteit slechts een alternatief met beperkte waarde.
De najaarsbijeenkomst van 2021 had mogen doorgaan, maar toen hebben we toch ook nog op veilig gespeeld. Dit vond niet iedereen de beste beslissing, maar binnen het bestuur stonden we toch allemaal achter deze beslissing.
Maar nu, voorjaar 2022, kon het dan toch weer wel. En we waren er blij mee.
Wat in de tussentijd (tussen vorige bijeenkomst en nu) ook nogal in stilte voorbij gegaan is, was het feit dat we ondertussen al meer dan 50 jaar geworden zijn. We hadden iets speciaals willen doen in “het 50ste jaar”, maar dat kon niet. Toen dachten we nog: “Geen probleem – we vieren dan wanneer we volwaardig 50 jaar bestaan”. Maar ook dat ging niet door. Nu kon het wel.
We hadden nooit plannen voor een grootse viering, maar iets zouden we toch doen. Tijdens de bijeenkomst zelf (het “voordrachten gedeelte”) was niet echt in het thema van “50+”, maar we sloten af met een receptie.
Tijdens de pauze (en ook tijdens het onthaal voor de bijeenkomst) was er de mogelijkheid om het weerstation te bezichtigen (met onder andere de heliograaf – met vers meetblaadje).

Weerbriefing

Hugo tijdens de weerbriefing

Zoals steeds startten we met de weerbriefing. Het was gepland dat Geert Naessens dit zou doen, maar door familiale redenen kon hij er niet bij zijn. (We willen onze oprechte deelneming betuigen aan Geert die na zijn vader Yvan bijna 10 jaar geleden afscheid van zijn moeder heeft moeten nemen.)
Hugo Mathues verving hem. Hij had een presentie voorbereid met “50 jaar weer” (beknopter dan de 1000 jaar weer van Jan Buisman), gevolgd door de voorspellingen van het weer van de komende twee weken. Zoals steeds deed hij dit via allerlei websites, wat anderen kan inspireren als zij willen bijleren over het voorspellen van het weer.

“SoilTemp” & CurieuzeNeuzen projecten – door Dr. Jonas Lambrechts

Jonas Lambrechts is een ecoloog, en daarom niet (rechtstreeks) een “weerkundige”. In zijn inleiding legde hij uit waarom metingen van het weer belangrijk zijn in ecologisch onderzoek, waar vragen gesteld worden zoals:

  • Welke planten groen waar – en waarom?
  • Welke veranderingen treden hier op?

“Normale weerdata” (data vanuit een weerhut) zijn hier nuttig, maar geven onvoldoende informatie. Zo toonde hij een onderzoek waar in de bergen (in Scandinavië) onderzocht werd welke zaden ontkiemen. Temperatuur en vochtigheid (en de variatie ervan) zijn hier noodzakelijke gegevens. De temperatuur op 1.5m – 2 m hoogte (zoals een weerhut dit meet) geven hier onvoldoende informatie.  Het gaat er immers om over wat de zaden en kiemen “voelen”.

Icon

Description automatically generated
Jonas Lambrechts

En zo kwamen we bij het meten van temperatuur en vocht dicht bij en in de grond. Het gaat om paddenstoelachtige zelfstandige meetsystemen die drie temperaturen (boven de grond, grondoppervlak en juist onder de grond) en de vochtigheid meten. Wereldwijd worden dergelijke systemen gebruikt (SoilTemp). Deze bewaren hun gegevens, en moeten opgehaald worden om de data uit te lezen. Het Vlaamse burgeronderzoek gebruikt gelijkaardige systemen, maar deze sturen de gegevens automatisch door naar “de cloud”.

Het oorspronkelijke doel was onderzoek naar hitte en droogte, maar de sensoren werden ingezet in een periode van eerder teveel water. Dat gaf andere resultaten dan voorzien, maar ook deze waren interessant (bijvoorbeeld naar onderzoek naar afwatering). Ondertussen is dit project wel verlengd, met dezelfde groep van “waarnemers”. Voor meer info, zie https://soiltemp.weebly.com/ en Curieuzeneuzen – Wetenschap door burgershttps://curieuzeneuzen.be/.

Weernetwerk van Belgische Meteoclub

Geert Vandenbrande

Geert Vandenbrande die in het verleden actief lid was binnen de VVW, en na een periode met andere activiteiten, is terug actief op weervlak. Hoewel er al wel verschillende vormen van waarnemingsnetwerken zijn (WoW, Vlinder, …), was er toch nood aan een netwerk van waarnemers met vergelijkbare apparatuur (om metingen beter te kunnen vergelijken).

Geert stelde een standalone “weer-meetsysteem” samen (in zekere zin te vergelijken met de Vlinder-stations), inclusief energievoorziening (batterij en zonnepaneel(-tje)) en datatransmissie. Het “systeem” is modulair (wat een verschil is met het Vlinder-station) in de zin dat er gekozen kan worden om enkel temperatuur, wind of neerslag te meten of elke combinatie van deze drie.

Informatie hierover kan gevonden worden op https://www.weerkunde.be/meteo-info/barani-weerstation-meteohelix/.

Nadien was er een presentatie voorzien over het boek van Geert Naessens (Weerzeggerij).  Maar zoals reeds vermeld was, kon hij er niet bij zijn.  Er was wel de mogelijkheid om exemplaren ter plaatse te kopen.

Chase2BE met fotoreportage – Daan De Meulemeester

Daan van Chase2BE

Na een pauze was er dan een fotoreportage van Chase2BE. Chase2BE is een stormchasing groep waarvan Daan de oprichter is. In deze groep zitten ook Dzengiz Tafa en Michaël Verhaeghe die in het verleden ook al presentaties in eerdere bijeenkomsten verzorgden.

We kregen een overzicht van 11 jaar Chase2BE. Hoewel de foto’s zeker de moeite waren om te zien, was het vooral de passie waarmee alles verteld werd die bij bleef (toch bij de auteur van dit artikel).

Meer info over de groep, is te vinden op https://www.chase2be.com/.

Receptie 50 jaar VVW

Zoals vermeld in het begin van dit artikel, deden we toch iets naar aanleiding van onze 50ste verjaardag. Het was Mira die de receptie verzorgde (een hapje en een drankje – voor wie wilde moest niet met honger naar huis, want er waren voldoende broodjes).

Tijdens deze receptie was er dan uitgebreider de tijd om rustig een babbeltje te slaan.

Hierbij willen we Mira bedanken voor het openstellen van de volkssterrenwacht voor de bijeenkomst, en bovenal voor het verzorgen van de receptie op het einde. We voelden ons goed bediend!

Deze pagina werd het laatst aangepast op 16 oktober 2022