Bijeenkomst 9 november 2013

Najaarsbijeenkomst op 9 november 2013 in Ukkel (KMI)

Op zaterdag 9 november 2013 hielden we onze najaarsbijeenkomst. Omdat één van onze sprekers voor het KMI werkt, hadden we de mogelijkheid onze bijeenkomst in het KMI zelf te houden. Deze locatie is wel wat minder bereikbaar via het openbaar vervoer, maar ligt toch redelijk centraal in Vlaanderen, waardoor de maximale reisafstand toch beperkt was. Bovendien is het KMI toch ook een mooie plaats voor weeramateurs.
De opkomst was, naar onze verwachting, vrij goed.

We begonnen met een weerbriefing van Geert Naessens (weerpresentator Radio 2 en Focus/WTV).

De geplande sprekers kwamen aan het woord, maar wel in een andere volgorde. Normaal zou Dr. Ir. Rafiq Hamdi starten, maar omdat Ruben Weytjens nog tijdig naar Nederland moest vertrekken, kwam hij eerst aan het woord (waardoor het ook geen “tandempresentatie” werd, maar eerder een “sandwich presentatie” (tweemaal over poollicht, met een andere presentatie ertussen).

De presentatie van Ruben gaf theoretische achtergrond over de oorzaak van noorderlicht. Niet alleen zijn foto’s, maar meer nog zijn enthousiast vertellen gaf wel zin om zelf ook eens naar het hoge noorden te vertrekken.

Na de pauze (die misschien een beetje rommelig begon), kregen we Dr. Ir. Rafiq Hamdi aan het woord. Zonder gebruik van complexe uitleg kregen we een uitleg over het stedelijk hitte eiland Brussel. Het ging enerzijds over hoe dit bestudeerd wordt (door lokale simulaties met een fijn grid te integreren in ruimere simulaties met een grover grid). Anderzijds ging het over de effecten nu en later rekenend met de globale klimaatwijziging.
Enerzijds zal de temperatuur in de steden minder snel stijgen tijdens een klimaat-opwarming. De verklaring kan hier gevonden worden in de waterhuishouding. Maar anderzijds zal het aantal hitte- en tropische dagen wel meer stijgen dan in landelijke omgevingen.

Vooraleer we overgingen naar het laatste onderdeel, bedankten we Lars die tien jaar lang de weerwedstrijd organiseerde. Maar gelukkig vonden we snel een opvolger, Jeroen Vande Voorde.

En dan de laatste spreker, Peter Vancoillie. Hij is zowat onze huisfotograaf. Hij had het, ten opzichte van de eerste presentatie rond poollicht, meer over het fotografisch aspect van het noorderlicht. Het ging dan niet alleen over de technische aspecten, maar de keuze van de plaatsen (landen, omgeving, …).

Hij heeft veel ervaring met fotograferen van wolken, bliksems. Poollicht is iets nieuws voor hem. Zijn doel was beelden te creëren die beter weergeven wat de waarnemer ook ziet. Hierbij is er de moeilijkheid dat het enerzijds lichtzwak is en toch erg beweeglijk (waarmee we terecht ontzag kunnen krijgen voor de werking van onze ogen, want zij zien dat licht erg goed!). Snelle zaken fotografeer je met korte belichtingstijden, lichtzwakke met lange belichtingstijden. Het is dus moeilijk om hier een compromis in te vinden. (Hij hoopt dan ook om ooit een (betaalbare) camera te vinden die heel wat lichtgevoeliger is dan de huidige camera’s.)
Hoewel hijzelf aangeeft nog veel te kunnen leren op dit vlak, vindt hij toch al realistischere beelden te geven dan veel andere foto’s van poollicht. Eén van de manieren om “gevoel” te geven van de beweeglijkheid van poollicht was het maken van time-lapse video’s (aparte snel na elkaar genomen foto’s als basis voor een video). Door nog wat beweging toe te voegen aan het beeld (door een opstelling die de camera doet bewegen en draaien), vermijdt hij ook alle “saaiheid” van filmpjes. Deze opstelling liet hij ook in werkelijkheid zien.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 20 februari 2020