Bijeenkomst 24 september 2022

Najaarsbijeenkomst op 24 september 2022 bij Urania in Hove

Tekst: Stijn Helsen, Foto’s: Paul Willems

Op zaterdag 24 september hielden we in Urania onze najaarsbijeenkomst. Er was een vrij goede opkomst.

VVW najaarsbijeenkomst 24 september 2022
VVW najaarsbijeenkomst 24 september 2022

Weerbriefing

We begonnen om 14u met ons standaard eerste punt: de weerbriefing. Deze keer werd deze verzorgd door Geert Naessens. Was en werd het nu “goed weer” of “slecht weer”? Dat hangt natuurlijk af van wat “goed” en “slecht” betekent. Gelukkig kregen we alvast de afgelopen maand regen die we de maanden voordien zo hard gemist hadden.

Hoe lossen we het klimaatprobleem duurzaam op?

Ivan Janssens
Ivan Janssens

Nadien was het de beurt aan onze hoofdspreker, prof. Ivan Janssens (UA), met als onderwerp: “Hoe lossen we het klimaatprobleem duurzaam op?”. Het ging dus verder dan “er is een probleem”, maar er werd gekeken naar oplossingen, oplossingen met aandacht voor duurzaamheid en rechtvaardigheid. Ook werd het klimaatprobleem ruim bekeken, niet “gewoon” een CO2 (en zelfs “CO2 is niet het kernprobleem”). Oplossingen lagen dan ook in diverse aspecten (en fazen). Voor meer info werd onder andere verwezen naar het boek:
“Van klimaatverandering naar systeemverandering” – Sara Vicca & Ann Crabbé (als redacteurs, met meerdere auteurs)
Als lid van de VVW kan je deze presentatie nog eens bekijken (opgelet voor de bestandsgrootte 47 MB).

Er was blijkbaar wat onduidelijkheid geweest over de tijd die Ivan kreeg. Daardoor werd het begin wat ingekort, maar was er nadien voor Ivan toch nog meer tijd dan verwacht. Zeker een interessante presentatie! Omdat er tijd was, en omdat er tijdens de pauze vragen kwamen, namen we ook even de tijd om te tonen wie “het VVW bestuur” was. Zo konden de aanwezigen (die ons nog niet kenden…) nu toch een gezicht plakken op de namen die ze bijvoorbeeld in Halo tegenkwamen.

Weerzeggerij, spreuken over het weer

Geert Naessens
Geert Naessens

Na meerdere pogingen in vorige bijeenkomsten (waarvan er sommige niet doorgingen) lukte het voor Geert Naessens om zijn boek voor te stellen: “Weerzeggerij, spreuken over het weer”. We kregen een presentatie van hoe het boek tot stand kwam (door presentaties die hij gaf (en geeft) over dit onderwerp). Dit boek kon tijdens deze bijeenkomst ook gekocht worden.

De nieuwe VVW huisstijl

Nomi Van Gool
Nomi Van Gool

Misschien nogal laat, maar eindelijk kregen we Nomi Van Gool aan het woord. Zij maakte enkele jaren geleden als eindwerk “een nieuwe VVW huisstijl”. De nieuwe layout van Halo (al enkele jaren) en de website zijn hier op gebaseerd. Nomi gaf meer uitleg hoe deze tot stand kwam.

Regionale werking van de VVW

Rens en Ward (vanuit het bestuur, en als “bezielers” van de regionale werking van de VVW) kondigden een activiteit aan: een wandeling in Ieper. Meer zal er elders (en op “snellere media” – website en Social Media) te vinden zijn.

Wolken herkennen

Hendrik-Jan Buist
Hendrik-Jan Buist

Ten slotte kwam Hendrik-Jan Buist (VWK) met een presentatie over “Wolken herkennen”. De VWK (of met name Hendrik-Jan) gaven een wolken-poster en een boek uit over wolken. Op papier lijkt dat gemakkelijk (als je je beperkt tot de wolkengeslachten), maar om het eens live te horen vertellen (met de nodige illustraties) helpt toch ook om te weten wat je ziet als je naar boven kijkt. Dit boek en de poster kon tijdens deze bijeenkomst ook gekocht worden.

Volkssterrenwacht Urania in Hove

Tot slot willen we Urania bedanken voor hun gastvrijheid om naast de mogelijkheid te bieden om er onze geslaagde bijeenkomst te houden, ons ook de mogelijkheid te geven om ons bestuursoverleg daar te laten doorgaan, bedankt!

Deze pagina werd het laatst aangepast op 4 november 2023