Bijeenkomst 17 oktober 2015

Najaarsbijeenkomst op 17 oktober 2015 in Hove Volkssterrenwacht Urania

Het wordt een gewoonte, het hebben van een programma met iets rond storm-chasen, wat ook weer zorgde voor een goede opkomst.

Voor we er echt aan begonnen, kwam er een mededeling. Dit geven we hier kort weer, maar later komt hier meer nieuws over. Lucien Landuyt, één van onze oprichters en spreker op de bijeenkomst van een jaar (en een dag) geleden, verzorgde al 45 jaar de rubriek in Halo met het maandoverzicht. Dit kan niet zonder zelf ouder te worden, en de gezondheid van Lucien maakt het moeilijk om dit te blijven doen. Daarom heeft hij aangegeven hier na dit jaar mee te stoppen. Bedankingen komen er zeker nog, maar we wilden dit toch al aangeven op deze bijeenkomst, en geïnteresseerden om de rubriek te verzorgen zijn welkom.

Hugo Mathues - onze weerman van dienst
Hugo Mathues

Deze keer was het aan Hugo Mathues om ons te vertellen hoe de huidige weer-situatie is, en hoe het zal evolueren. We zitten juist in een koude periode, met enkele gesneuvelde dag-records voor de minimum-temperaturen bij Hugo.

De groep van Noodweer Benelux
De groep van Noodweer Benelux

De eerste hoofdspreker was een presentatie door het Noodweer-team, en dat ze een team zijn, dat lieten ze zien. Arjan Ehlert was er, in tegenstelling tot de aankondiging, niet bij (door familiale omstandigheden). Deze presentatie hebben we nog te goed(!), dus zullen we ze niet snel vergeten. Maar er was geen probleem om deze tijd op te vullen.
Na een introductie door Nicolas Roose over wat “Noodweer Benelux” is, kregen we een presentatie over stormjagen in West-Europa met Noodweer Benelux. Hier kregen we een verhaal over hoe ze te werk gaan, met illustraties van een aantal “stormjachten”.
Ten slotte kregen we een fotoreeks door Nenah, waar het voor haar duidelijk niet altijd moet gaan om noodweer om weerfoto’s te kunnen maken.
Over het Noodweer-team zelf, onthouden we vooral dat ze “Weer willen brengen op een alternatieve wijze”, en dat ze als team niet alleen een team binnen het Noodweer team zelf willen zijn, maar samen met de gehele “stormjagers-community”. Zij dragen daarbij hun steentje (of steen) bij in het verspreiden van nuttige informatie. (voor meer, zie http://www.noodweer.be/)

Tussen de pauze (waar het niet lukte om iets te drinken te geven) en de volgende spreker kwamen er nog wat aankondigingen. Halo heeft dikwijls wat kleurpagina’s, maar er zijn altijd illustraties die in kleur beter uitkomen dan op zwart/wit afgedrukte pagina’s. Daarom herinneren we mensen eraan dat een digitale Halo voor leden te verkrijgen is, via een login (bij Stijn te bekomen).
Ook was er een gesprekje over het WOW project, dat in Halo aangekondigd werd, maar waar momenteel niet zoveel interesse in lijkt te zijn. Voor een deel blijkt dit te liggen aan technische oorzaken.

Louis Beyens - over optische verschijnselen
Louis Beyens – over optische verschijnselen

We kregen dan een presentatie over optische verschijnselen door Prof. Louis Beyens. Hier werd een overzicht gegeven van de meest voorkomende verschijnselen, met theoretische achtergrond over hoe al deze verschijnselen veroorzaakt kunnen worden. Ook werd een indicatie gegeven over hoe zeldzaam al deze verschijnselen zijn in België. De tijd was te kort om de zeldzamere soorten te bespreken. Meldingen kunnen steeds gedaan worden via: http://www.weerkunde.be/optischVerschijnselMelding.html. Deze komen dan bij Louis terecht.

Ten slotte was er nog een uitleg door Dzengiz Tafa (die we kennen van de vorige bijeenkomst) over het Stormplatform. Zij verzamelen heel wat storm-gerelateerde informatie in één website. Ze slagen erin om continu erg recente weerinformatie te verkrijgen, en dit op schitterende wijze te presenteren, en dit op manieren waarbij de gebruiker controle heeft over wat er getoond wordt. (zie http://www.stormplatform.be/)
Ook tijdens deze presentatie is het duidelijk dat er samenwerking met het Noodweer-team mogelijk is.

En zo konden we de, volgens onszelf geslaagde, bijeenkomst afsluiten.

goed gevulde zaal

Deze pagina werd het laatst aangepast op 20 februari 2020