Gelezen op het internet

Noordse stern aangekomen

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/nederlandse-trekvogels-kiezen-voor-wind-tegen = 22-04-2022

Met de lente is ook de noordse stern weer in Nederland aangekomen. Ieder jaar pendelt deze migratiekampioen tussen de Zuidpool en ons land op en neer en legt daarbij zo’n 90.000 kilometer af! Hij is onderweg erg afhankelijk van de wind en die verandert door klimaatverandering. In nieuw onderzoek proberen we te ontdekken hoe de stern zijn route nu afstemt op de wind en of hij dezelfde routes kan blijven volgen in de toekomst.

Europese zomer van 2021

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/europese-zomer-van-2021-warmste-in-zeker-70-jaar = 26-04-2022

Vorige zomer was in Europa de warmste sinds 1950, het begin van de metingen. De zomer van 2021 was 1,0 °C boven het langjarige gemiddelde. De lente was relatief het koelste seizoen en 0,4 tot 0,5 °C beneden de normaal van 1991-2020. In de jaren 1980-2010 was dit overigens een normale lente geweest. Dit blijkt uit de ‘Staat van het klimaat 2021’ van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.

Toekomstprojecties van orkaangevaar

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/krachtigere-orkanen-in-een-warmere-wereld-bedreigen-kustgebieden = 28-04-2022

Toekomstprojecties van orkaangevaar zijn voor veel gebieden wereldwijd van levensbelang. Orkanen kunnen veel schade en leed veroorzaken wanneer zij aan land komen in een (dicht)bevolkt gebied. Nieuw onderzoek maakt het nu mogelijk op lokale schaal toekomstige orkaanrisico’s in kaart te brengen. De meeste regio’s waar tropische stormen en orkanen voorkomen, krijgen in een warmer klimaat mogelijk met krachtigere stormen te maken. Dit is waardevolle informatie om de kustgebieden beter te beschermen tegen de verwoestende kracht van orkanen.

Gletsjers maken geluid

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/gletsjers-maken-vaker-geluid = 12-05-2022

Het smelten en afkalven van gletsjers maakt onhoorbaar geluid. Dit infrageluid is gedurende 18 jaar op Groenland gemeten. Onderzoekers van het KNMI, de TU Delft en uit Japan hebben laten zien dat gletsjers de laatste jaren vaker geluid zijn gaan maken. Daarmee komen we meer te weten over het veranderend gedrag van gletsjers onder klimaatverandering.

Zeespiegelstijging

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/zeespiegelstijging-bij-caribisch-nederland = 11-05-2022

De wereldgemiddelde zeespiegel is de laatste honderd jaar ruim 20 cm gestegen, waarvan 9 cm in de laatste 25 jaar. De snelheid van de stijging over de laatste drie decennia was 3,4 mm per jaar en zal naar verwachting verder toenemen. En dat is slecht nieuws voor de Nederlandse BES-eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom deze eilanden waarschijnlijk net iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel.

Stofdeeltjes in de lucht

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/stof-speelt-met-wolken = 03-05-2022

Saharastof, roetdeeltjes uit verbrandingsgassen, stuifmeel, zeezout; de lucht zit vol met kleine stofdeeltjes. Die kleine, zwevende deeltjes worden ook wel aerosolen of fijnstof genoemd. Ze beïnvloeden het klimaat voornamelijk doordat ze zonlicht verstrooien of absorberen. Ook beïnvloeden ze de vorming en eigenschappen van wolken. Hoe precies? Metingen tijdens de overkomst van saharastof bieden een inkijkje.

Ruimteweer

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/knmi-onderzoekt-effecten-van-ruimteweer-op-ons-dagelijks-leven = 09-05-2022

Onze maatschappij maakt gebruik van geavanceerde technologieën die in sommige gevallen kwetsbaar kunnen zijn voor verschijnselen in de ruimte. Daarom houdt het KNMI zich bezig met ruimteweer. Zo kunnen we onderzoeken hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op risico’s van ruimteweer en waarschuwen voor mogelijke problemen. Die kunnen zich bijvoorbeeld voordoen via radiocommunicatie en satellietnavigatiesystemen in de luchtvaart, bij grootschalige elektriciteitsnetwerken en in de financiële sector.

Luchtvervuiling in het noordpoolgebied

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/luchtvervuiling-in-het-noordpoolgebied = 02-05-2022

De lucht in de poolgebieden is veel schoner dan op onze breedtegraden. Dat komt omdat er lokaal veel minder wordt uitgestoten en omdat de afstand tot de belangrijkste bronnen van de vervuiling vrij groot is. Toch dringt er regelmatig vervuilde lucht tot het noordpoolbied door. Hoe gaat dat precies in zijn werk en neemt de vervuiling van de polaire lucht door de jaren heen toe? Dit is onder andere van belang om de mogelijke effecten op het klimaat, bijvoorbeeld door wolkenvorming, beter te begrijpen.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 22 mei 2022