Gelezen op het internet

Niet Nederlandstalige artikels kunnen met Google translate (behoorlijk goed leesbaar) in het Nederlands vertaald worden: https://translate.google.com/?sl=en&tl=nl&op=websites
Of door het artikel te openen, rechts te klikken in de tekst (niet op een afbeelding) en in het snelmenu te kiezen voor “Vertalen in het Nederlands”

Verstoring van satelliet metingen

https://www.nu.nl/tech/6248724/het-weerbericht-is-in-gevaar-door-starlink-satellieten-van-elon-musk.html =27.01.2023
Elke nieuwe Starlink-gebruiker op de aarde zorgt voor meer verstoring van satelliet metingen die onmisbaar zijn voor een nauwkeurige weersverwachting.

De winter wordt elk jaar korter

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/de-winter-wordt-per-jaar-een-dag-korter = 26.01.2023
Door de klimaatverandering worden de winters als het ware steeds korter. Hoe snel gaat dat?

Extra energie van de aarde

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/waar-blijft-die-extra-energie = 24.01.2023
De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afkoeling door uitgestraalde warmte. En dit verschil groeit.

Kunstmatige inteligentie

Weersverwachtingen op basis van kunstmatige intelligentie? – Weer.nl = 28.01.23
De weermodellen die menig meteoroloog gebruikt worden steeds beter. Een hogere resolutie en meer observaties zorgen voor steeds preciezere en accuratere verwachtingen.

Klimaatverandereing

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/het-klimaat-stapelt-verandering-op-verandering = 02.02.2023
Het klimaat is uit evenwicht, de aarde warmt op. De oorzaak is onze uitstoot van broeikasgassen. Dit zorgt voor allerlei aanpassingen in het klimaat. Sommige versterken de opwarming, andere verzwakken de opwarming. Hoe werkt dat precies?

Antarctica

https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/
Antarctica verliest ijsmassa (smelt) met een gemiddelde snelheid van ongeveer 150 miljard ton per jaar, en Groenland verliest ongeveer 270 miljard ton per jaar, wat bijdraagt ​​aan de stijging van de zeespiegel.

Klimaatprimeur

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/klimaatprimeur-voor-kust-van-denemarken-co2-uit-belgi%C3%AB-verdwijnt-1-800-meter-diep-in-oud-olieveld/ar-AA174gUL?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=ec355d32d2dd494cb8dc1f9187317309 = 03.02.2023
Voor het eerst zal in Europa CO2 opgeslagen worden onder de grond, 1.800 meter diep in een oud olieveld in de Noordzee voor de kust van Denemarken.

De voors en tegens van CO₂-opslag op een rij

https://www.vanafhier.nl/energie-en-klimaatverandering/de-voors-en-tegens-van-co2-opslag-op-een-rij?cmp=par_21224_merk_tell_nieuwsbrief_nvt_tekstlink_particulier_scientias = 14.12.2022
CO₂-afvang en -opslag (CCS) is één van de meer controversiële opties binnen het klimaatbeleid. Aan de ene kant wordt CCS gezien als een lapmiddel dat duur is, hoge energiekosten met zich meebrengt, de fossiele industrie aan het roer houdt en de ontwikkeling van werkelijk duurzame opties belemmert. Aan de andere kant zegt een groepje experts dat het juist een kosteneffectieve, onontkoombare optie is om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden, zoals in het Parijs klimaatakkoord is afgesproken.

De Antarctische ijskap

https://www.climato.uliege.be/cms/c_5652669/fr/climato-antarctica = 12.02.2023
Tijdreeks van de anomalie van gecumuleerde Antarctische ijskap (AIS) Surface Mass Balance (SMB)

Antarctica

www.weerwoord.be//m/2963515
Antarctica: minder zeeijs, meer neerslag, meer landijs?
Bericht van: Bart (Abcoude) , 12-02-2023 15:13

Neerwaartse klimaatspiraal

https://scientias.nl/maar-liefst-27-feedbackloops-kunnen-klimaatcrisis-verergeren-van-insectenuitbraken-tot-ontbossing/ = 19.02.2023
We moeten vrezen voor een neerwaartse klimaatspiraal op wel 27 vlakken. Al die zogenoemde feedbackloops verergeren de klimaatcrisis en moeten dus worden aangepakt.
Deze mechanismen versnellen de opwarming van de aarde en worden volgens de onderzoekers nog niet volledig meegerekend in de huidige klimaatmodellen.

Toename zonuren ’s winters net zo groot als in de zomer

https://www.weer.nl/nieuws/2023/toename-zonuren-s-winters-net-zo-groot-als-in-de-zomer = 26.02.2023

Amfibieën ontwaken erg vroeg

Warmterecords doen amfibieën erg vroeg ontwaken | Natuurpunt

Het aantal meren op aarde neemt snel toe

Aantal meren op aarde neemt rap toe (en dat is slecht nieuws) (scientias.nl) = 04.01.23
Want meren zijn heuse CO2-fabrieken. Wanneer planten en dieren die in een meer leven doodgaan, zakken ze namelijk naar de bodem. Bacteriën en schimmels die daar leven, voeden zich vervolgens met die dode resten en stoten daarbij en passant enorme hoeveelheden koolstofdioxide, methaan, distikstofmonoxide en andere gassen uit. Sommige van die gassen belanden uiteindelijk ook weer in de atmosfeer. Het maakt van meren een soort natuurlijke CO2-fabriekjes.

Het weer en klimaat in het noordpoolgebied

Weer en klimaat in het noordpoolgebied | KNMI specials (rijksoverheid.nl)
Overal op aarde stijgt de temperatuur, maar het Arctische gebied is veruit koploper wat betreft de opwarming. Door deze opwarming neemt het zee-ijs in snel tempo af, valt er meer neerslag in de vorm van regen in plaats van sneeuw

Windmolenparken

KNMI – Windparken mengen zich in het weer = 29.11.22
De wind in de buurt van windparken neemt gemiddeld af en ook de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen. Het is niet zo dat windenergie klimaatverandering veroorzaakt want het effect van windparken op het weer is plaatselijk.

Helderblauwe meren

KNMI – Helderblauwe meren met smeltwater bovenop de ijskap van Antartica = 22.11.22
Wat op Groenland al decennialang doodnormaal was, is de laatste 10 jaar ook op Antarctica begonnen: smeltwater verzamelt zich in rivieren en helderblauwe meren bovenop de ijskap. Door de toenemende temperatuur van de luchtlagen begint de ijskap ook aan de bovenkant af te smelten.

Grondwaterstand

actuele grondwaterstandindicator | DOV (vlaanderen.be) = 05.01.23
Begin januari 2023 is de situatie veel droger dan een jaar geleden: 58% lage tot zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar t.o.v. 7% begin januari 2022. Twee jaar geleden was de relatieve situatie dan weer wat droger: ca. 69% lage tot zeer lage standen begin januari 2021 t.o.v. 58% dit jaar.

Herstel van de ozonlaag

VN: herstel ozonlaag op goede weg (msn.com) = 09.01.23
Als de huidige trends zich doorzetten, zou de ozonlaag zich herstellen tot het niveau van 1980 tegen ongeveer 2066 in Antarctica, 2045 in het Noordpoolgebied en 2040 in de rest van de wereld.

Veranderingen van de oceaan

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00376-023-2385-2.pdf?pdf=inline%20link
Veranderingen in de warmte-inhoud van de oceaan (OHC), het zoutgehalte en de gelaagdheid bieden kritische indicatoren voor veranderingen in de energie- en watercycli van de aarde. Deze cycli zijn ingrijpend veranderd als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen en andere antropogene stoffen door menselijke activiteiten, waardoor diepgaande veranderingen in het klimaatsysteem van de aarde worden veroorzaakt. In 2022 waren de oceanen van de wereld, zoals gegeven door OHC, opnieuw de heetste in het historische record en overtroffen ze het vorige recordmaximum van 2021. Volgens IAP / CAS-gegevens overtrof de OHC van 0–2000 m in 2022 die van 2021 met 10,9 ± 8,3 ZJ (1 Zetta Joules = 1021 Joules); en volgens NCEI/NOAA-gegevens met 9,1 ± 8,7 ZJ. Van de zeven regio’s registreerden vier bekkens (de noordelijke Stille Oceaan, de Noord-Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de zuidelijke oceanen) hun hoogste OHC sinds de jaren vijftig. De zoutgehalte-contrastindex, een kwantificering van het patroon “zout wordt zouter – vers wordt verser”, bereikte ook zijn hoogste niveau ooit in 2022, wat een voortdurende versterking van de wereldwijde hydrologische cyclus impliceert. Regionale OHC en veranderingen in zoutgehalte in 2022 werden gedomineerd door een sterk La Niña-evenement. De wereldwijde stratificatie van de bovenste oceanen zette zijn stijgende trend voort en behoorde in 2022 tot de top zeven.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/opwarming-oceanen-verloopt-razendsnel-verstoring-van-grote-zeestromingen-dreigt~b9f4cc44/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.weerwoord.be%2F

2022 een jaar vol van weerextremen

2022 was jaar vol klimaatextremen, met hoge temperaturen en recordconcentraties van broeikasgassen: wat brengt 2023?  | VRT NWS: nieuws = 10.01.2023
2022: het was opnieuw een jaar vol klimaatextremen, met recordtemperaturen en verder stijgende concentraties van broeikasgassen als CO₂ en methaan.

Energie uit zonnestraling

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/snelheid-waarmee-de-aarde-opwarmt-in-20-jaar-meer-dan-verdubbeld = 12.01.2023
De aarde neemt steeds meer energie uit zonnestraling op dan dat ze aan warmtestraling kwijtraakt. De snelheid waarmee de aarde opwarmt is in de afgelopen twintig jaar daardoor meer dan verdubbeld.

Grondwaterpeil laag tot erg laag voor tijd van het jaar

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/06/grondwaterstand/ 06.01.2023
Ondanks de regen van de afgelopen weken blijft het grondwaterpeil erg laag. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Bij 6 op de 10 meetpunten staat het peil laag tot erg laag voor de tijd van het jaar. Moeten we ons stilaan zorgen maken? “We hopen dat het de komende weken en maanden nog veel regent”, klinkt het bij hydrologen.

Gletsjers smelten nog sneller af dan verwacht

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/04/nieuw-onderzoek-gletsjers-smelten-sneller-af-dan-verwacht-maar/ 04.01.2023
Wereldwijd zullen de gletsjers deze eeuw nog sneller afsmelten dan gedacht. Vooral gletsjers in gematigde klimaatzones, zoals de onze, zullen het fel te verduren krijgen. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in Science en die voor het eerst alle gletsjers ter wereld onder de loep neemt. De bevindingen betekenen ook dat elke inspanning om de opwarming van de aarde te beperken direct impact heeft op de overlevingskansen van de gletsjers.

Opening van het klimaatcentrum

https://www.meteo.be/nl/info/nieuwsoverzicht/officiele-opening-van-het-klimaatcentrum
Het centrum zal het klimaatonderzoek van de Federale Wetenschappelijke Instellingen (Koninklijk Meteorologisch Instituut, Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, Koninklijke Sterrenwacht van België, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en Sciensano) bundelen en coördineren.

Nieuwe weersatelliet

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws//nieuwe-satelliet-zorgt-voor-betere-weersverwachting
Op 13 december 2022 is de eerste van een reeks nieuwe weer- en klimaatsatellieten gelanceerd. De instrumenten aan boord van deze satelliet leveren vanaf 2024 elke tien minuten weerbeelden van Europa en Afrika. De satelliet geeft een nauwkeuriger beeld van het weer en ziet ook waar het onweert. Het gaat om de eerste Meteosat Third Generation (MTG).
https://www.meteo.be/nl/info/nieuwsoverzicht/zoals-nooit-tevoren-waarnemen-van-weer-en-klimaat-vanuit-de-ruimte = MTG

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig/europees-ruimteagentschap-lanceert-nieuwe-generatie-weersatelliet-die-letterlijk-levens-moet-redden/ar-AA15gils?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=8c711020efaf46dba2872573cbd95cd9 = MTG

Het Ozongaten

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nationaal/gaten-in-ozonlaag-boven-antarctica-afgelopen-drie-jaar-groter-en-hardnekkiger-dan-normaal/ar-AA15jqEL?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=9bb20fddb6124dc1b0f4cbe42ebdf317
De ozongaten waren de afgelopen drie jaar echter veel hardnekkiger dan gewoonlijk. Ze hadden ook een relatief grote omvang.

Curieuzeneuzen in de tuin

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nationaal/curieuzeneuzen-in-de-tuin-sluit-na-twee-jaar-burgerwetenschapsproject-af/ar-AA156VKl?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=bc3e52169d1d4184b6cbd2100b61d294

https://msweb.uantwerpen.be/Mediasite/Channel/curieuzeneuzen-in-de-tuin/watch/0dee922be0f245dfbeb8c5ebc906a6401d  = slotevent

Windmolenparken op zee (1)

https://scientias.nl/zo-erg-is-het-zogeffect-windparken-op-zee-veranderen-het-weer-tot-150-kilometer-verderop/  = 17.12.2022
De wind, temperatuur en luchtvochtigheid veranderen in de buurt van windparken doordat de rotorbladen van windturbines de luchtlagen mixen en turbulentie veroorzaken. Dit wordt wel het zogeffect genoemd.

Windmolenparken op zee (2)

https://wins50.nl/
Het is tot op heden zeer onzeker wat een dergelijke grootschalige uitrol van windenergie zal betekenen voor de atmosfeer en vice versa. Een beter begrip van deze interacties is essentieel voor de windenergiesector en beleidsmakers.

Deze pagina werd het laatst aangepast op 28 februari 2023