Niet Nederlandstalige artikels kunnen met Google translate (behoorlijk goed leesbaar) in het Nederlands vertaald worden: https://translate.google.com/?sl=en&tl=nl&op=websites
Of door het artikel te openen, rechts te klikken in de tekst (niet op een afbeelding) en in het snelmenu te kiezen voor “Vertalen in het Nederlands”
Recordtemperaturen in Europa in juli
https://www.copernicus.eu/en/media/image-day-gallery/record-temperatures-mediterranean-sea-july = 27.07.2023
De recordtemperaturen die Europa in juli troffen, dragen bij tot een stijging van de oppervlaktetemperatuur van de Middellandse Zee. De gegevens tonen een afwijking tot +5,5°C langs de kusten van Italië, Griekenland en Noord-Afrika.
Zee-ijs rond Antarctica krimpt spectaculair
Zee-ijs rond Antarctica krimpt spectaculair: “Er is meer dan 2 miljoen vierkante kilometer minder” (msn.com) = 03.08.2023
Het zee-ijs rondom Antarctica neemt spectaculair af, zo blijkt uit observaties van wetenschappers
Zee-ijs
Global: Sea-Ice Concentration/Extent/Thickness
Boomringen
Nieuwe studie van boomringen ontkracht mythe: het was in middeleeuwen toch niet warmer dan nu | VRT NWS: nieuws = 03.08.2023
In tegenstelling tot wat tot nu toe werd gedacht, was de klimaatopwarming in de middeleeuwen niet groter dan die van vandaag.
Saharastof
Saharastof helpt methaan uit de atmosfeer verwijderen | Inter Press Service (ipsnews.be) = 02.08.2023
Nederlandse wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen stofwolken boven de Sahara en methaan in de atmosfeer.
Noord-Italië
KNMI – Noord-Italië steeds vaker geteisterd door grote hagelstenen = 11.08.2023
In Noord-Italië is het aantal buien met grote hagelstenen sinds de jaren 50 verdrievoudigd.
Oost-Canada
KNMI – Kans op extreem brandgevaarlijk weer in Oost-Canada is meer dan verdubbeld door klimaatverandering = 24.08.2023
September is het nieuwe juni
KNMI – September is het nieuwe juni = 07.09.2023
Omegablokkade
“De aarde is over de grens geduwd”
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adh2458 = 13.09.2023
“De aarde is over de grens geduwd”
De aarde staat nu zo sterk onder druk dat de planeet “ruim buiten de veilige ruimte voor de mensheid” terechtgekomen is. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in het tijdschrift Science Advances.
De stabiliteit die het leven op aarde al 10.000 jaar kent, sinds de laatste ijstijd, dreigt in gevaar te komen, schrijven ze. Ze hebben negen grenzen vastgesteld die het lot van de planeet bepalen. Zes daarvan zijn overschreden. Daaronder zijn onder meer het grote verlies van biodiversiteit, de chemische verontreiniging en de ontbossing. Voor klimaatverandering is de grens eind jaren 80 al overschreden.
Oppervlakteluchttemperatuur
Oppervlakteluchttemperatuur voor augustus 2023 | Copernicus
Klimaatveranderingen
https://phys.org/news/2023-05-antarctic-alarm-bells-reveal-deep.html = 27.05.2023
Het is verontrustend dat de veranderingen die naar verwachting in 2050 zullen plaatsvinden, al aan de gang zijn.
Extreme zomers
https://www.nu.nl/klimaat/6267301/droge-zomers-komen-dertig-jaar-eerder-dan-verwacht-wat-is-er-aan-de-hand.html = 10.06.2023
Zoveel extreme zomers op een rij: is dat toeval, of wordt de snelheid van klimaatverandering onderschat?
Oppompen grondwater
We pompen zo veel grondwater op dat het de aarde doet kantelen (en de zeespiegel laat stijgen) (msn.com) = 21.06.2023
Tussen 1993 en 2010 heeft de mens zo veel grondwater opgepompt dat de aarde bijna 80 centimeter verder is gekanteld. Het opgepompte grondwater zou wereldwijd de zeespiegel met 6 millimeter hebben doen stijgen in die periode.
Verlies ijsmassa
https://climate.nasa.gov/vital-signs/ice-sheets/ =
Antarctica verliest ijsmassa (smelt) met een gemiddelde snelheid van ongeveer 150 miljard ton per jaar, en Groenland verliest ongeveer 270 miljard ton per jaar, wat bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel.
El Niño
Ook Wereld Meteorologische Organisatie kondigt nu aan dat weerfenomeen El Niño is begonnen (msn.com) = 04.07.2023
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft aangekondigd dat weerfenomeen El Niño is begonnen. El Niño wordt geassocieerd met een stijging van de wereldwijde temperaturen. Het WMO gaat ervan uit dat de intensiteit van het fenomeen “minstens gematigd” zal zijn en het zich het hele jaar door zal laten voelen. Het effect zal echter vooral volgend jaar blijken.
Wereldwijde warmterecords
“We moeten ons voorbereiden op zaken die ongekend zijn”: wereldwijde warmterecords blijven zich opstapelen | VRT NWS: nieuws = 06.07.2023
De wereldwijde warmterecords blijven zich opstapelen
Warmterecord in juni 2023
https://www.copernicus.eu/en/media/image-day-gallery/june-2023-was-warmest-globally = 09.07.2023
Met meer dan 0,5 °C boven het gemiddelde voor de jaren 1991 tot 2020, brak juni 2023 het vorige record van juni 2019 met een aanzienlijke marge.
Waterpeil op de Rijn
Low water levels impacting traffic on the Rhine river | Copernicus = 11.07.2023
Momenteel staat het waterpeil in Kaub, een stad 30 km ten zuidoosten van Koblenz, iets meer dan een meter , wat als kritiek wordt beschouwd. Als het waterpeil onder de 30 centimeter zakt, wordt het voor grote schepen onmogelijk om door het knelpunt van Kaub te varen.
Hoeveel hitte kan een mens verdragen?
De aarde warmt op – maar hoeveel hitte kan een mens eigenlijk verdragen? (scientias.nl) = 10.07.2023
Straalstroom
Veranderingen in de kracht, positie en meandering van de straalstroom – Weer.nl = 16.07.2023
De resultaten van de trendanalyse bevestigen dat de meandering van de straalstroom over het algemeen lijkt toe te nemen, maar tonen tegelijkertijd een toename in de kracht van de straalstroom. Dat is wellicht te verklaren doordat de temperatuurverschillen tussen de Noordpool en de tropen – waar de straalstroom door wordt gedreven – op hoogte niet kleiner worden maar juist toenemen.
De resultaten zeggen alleen iets over het wereldwijde gemiddelde, dus de trends correleren met extreme weerssituaties in een bepaald gebied is lastig. Toch liggen de resultaten wel redelijk in lijn met wat je zou verwachten voor ons land.
In de winter is er géén toename in meandering en een forse toename in de kracht van de straalstroom, waardoor het weerbeeld nóg zonaler lijkt te worden met vaker zachte westenwinden en meer regenzones. In de zomer – en in iets mindere mate ook de lente en herfst – lijkt de straalstroom juist vaker geblokkeerde weersystemen te kunnen veroorzaken.
Permafrostkrater
Nieuwe, spectaculaire luchtbeelden tonen ’s werelds grootste permafrostkrater (msn.com) = 22.07.2023
De Atlantische meridionale omslagcirculatie
Warning of a forthcoming collapse of the Atlantic meridional overturning circulation | Nature Communications = 25.07.2023
De Atlantische meridionale omslagcirculatie (AMOC) is een belangrijk kantelelement in het klimaatsysteem en een toekomstige ineenstorting zou ernstige gevolgen hebben voor het klimaat in de Noord-Atlantische regio. In de afgelopen jaren is een verzwakking van de circulatie gemeld, maar beoordelingen door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), gebaseerd op de modelsimulaties van het Climate Model Intercomparison Project (CMIP), suggereren dat een volledige ineenstorting in de 21e eeuw onwaarschijnlijk is. Het kantelen naar een ongewenste toestand in het klimaat is echter een groeiend probleem met toenemende concentraties broeikasgassen. Voorspellingen op basis van waarnemingen zijn gebaseerd op het detecteren van vroege waarschuwingssignalen, voornamelijk een toename in variantie (verlies van veerkracht) en verhoogde autocorrelatie (kritieke vertraging), die onlangs zijn gerapporteerd voor het AMOC. Hier bieden we statistische significantie en gegevensgestuurde schatters voor het tijdstip van fooien. We schatten dat een ineenstorting van de AMOC rond het midden van de eeuw zal plaatsvinden onder het huidige scenario van toekomstige emissies.
Toenemende regenval
KNMI – Toenemende regenval versnelt afsmelten permafrost = 06.04.2023
Vanwege de oplopende temperaturen valt de neerslag in het noordpoolgebied steeds vaker in de vorm van regen. Het regenwater is relatief warm en zorgt ervoor dat regen het afsmelten van permafrost nog verder versnelt. Er is dus sprake van een dubbele dreiging: door zowel de opwarming zelf als de daaruit voortvloeiende toenemende regenval smelt de permafrost.
Droge perioden in Afrika
KNMI – Zonder klimaatverandering was de huidige droogte in de Hoorn van Afrika niet zo extreem geweest als nu = 28.04.2023
We concluderen dan ook dat door klimaatverandering droge periodes in de Hoorn van Afrika verergeren.
Schade door klimaatverandering
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/hoe-stel-je-de-schade-vast-als-gevolg-van-klimaatverandering = 02.05.2023
Extreem hoge temperaturen
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/oceaanwater-verpulvert-al-maand-lang-temperatuurrecords-vingerafdruk-van-klimaatverandering/ar-AA1aGn4m?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=07cbb67697124a4f9ff06a64989b71ee&ei=9 = 03.05.2023
De extreem hoge temperaturen zijn niet alleen slecht nieuws voor het zeeleven, maar ook voor de stijging van de zeespiegel. Daar komt nog eens bovenop dat er een nieuwe cyclus van het weerfenomeen El Niño voor de deur staat. Dat doet zich voor in cycli van ongeveer vier jaar, en zorgt voor hogere temperaturen in de Stille Oceaan.
Achttien jaar OMI metingen
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/100-000-rondjes-aarde-voor-18-jarig-satellietinstrument-omi = 03.05.2023
In de datareeks van achttien jaar aan OMI-metingen zien we onder andere dat de uitstoot van stikstofdioxide en zwaveldioxide is verminderd. De OMI-metingen worden gebruikt voor onderzoek naar de ozonlaag, de luchtkwaliteit en het klimaat door wetenschappers over de hele wereld.
Alarmfase voor droogte
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5382734/frankrijk-spanje-droogte-watertekort-hitte-hittegolf-drinkwater = 07.05.2023
Het uiterste zuiden van Frankrijk gaat naar de hoogste alarmfase voor droogte. Al maanden, en eigenlijk zelfs jaren, valt er veel te weinig regen.
Bosbranden in Australië
A multiyear tropical Pacific cooling response to recent Australian wildfires in CESM2 (science.org) = 10.05.2023
Deze week verscheen er bij Science Advances een artikel waaruit blijkt dat de branden in Australie in het seizoen 2019-20 met enige waarschijnlijkheid een flinke bijdrage hebben geleverd aan de lange duur van de La Nina van 2020 tot begin dit jaar. Dit werd onderzocht met het klimaatmodel CESM2.
Vervelend klimaatnieuws
https://scientias.nl/een-van-de-komende-vijf-jaar-wordt-ongetwijfeld-warmste-ooit-en-meer-vervelend-klimaatnieuws/ = 17.05.2023
Droge zomers in Nederland
https://www.weer.nl/nieuws/2023/worden-droge-zomers-in-nederland-de-norm = 29.05.2023
Thwaites-gletsjer op West-Antarctica
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2023GL102880 = 31.05.2023
Thwaites Ice Shelf (TWIS), de drijvende uitbreiding van de Thwaites-gletsjer op West-Antarctica, verandert snel en kan in de nabije toekomst volledig uiteenvallen. Elke steun die de ijsplaat biedt aan de stroomopwaarts geaarde Thwaites-gletsjer zal dan verloren gaan. Eerder werd beweerd dat dit zou kunnen leiden tot het begin van dynamische instabiliteit en de snelle ondergang van de hele gletsjer. Hier bieden we de eerste systematische kwantitatieve beoordeling van hoe sterk het stroomopwaartse ijs wordt ondersteund door TWIS en hoe het instorten toekomstige projecties beïnvloedt. Door de spanningen langs de huidige aardingslijn te modelleren, laten we zien dat ze onbeduidend afwijken van de spanningen na het instorten van de ijsplaat
De rotsbodem onder de Thwaites Gletsjer
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adf2639 = 31.05.2023
Dit artikel geeft het resultaat van onderzoek naar de rotsbodem onder de Thwaites Gletsjer. De resultaten zijn verrassend. Veel geologische strukturen liggen dwars op de bewegingsrichting van het ijs. Er zijn minder sedimentatiebekkens dan gedacht. Samen zorgt dat er voor dat de bodem veel meer weerstand biedt aan de beweging van het ijs. Ook dit zet dus een rem op een plotselinge versnelling
Deze pagina werd het laatst aangepast op 19 september 2023